Metoda Nopoo: jíly


Kdo čte blog pravitelně, jistojistě ví, že mě už nějaký rok trápí alopecie, aneb řídnutí až ztráta vlasů. Vyzkoušela jsem už snad vše a proto Vás nepřekvapí, když si povím že jsem se vrhnula i do no poo metody. Tedy prostě a jednoduše umývání vlasů bez použití šamponu. Věřte mi, že o této metodě vím roky, ale vždy jsem k ní byla skeptická a ačkoliv jsem se svými, dříve ještě kadeřemi, měla vždy problémy, nikdy se mi to této nepohodlné a prapodivné metody nechtělo. Po všech těch vodičkách od lékařů, šamponech z lékáren a především hektolitrech slzách to bylo to jediné, co mi ještě zbylo vyzkoušet při boji s padáním vlasů. Hlavní motiv, proč jsem neměla sílu jít pro další předepsanou vodičku a jiný šampon proti padání vlasů byl fakt, že jsem z těchto produktů měla vysušenou, svědivou pokožku a to i při používání produktů pro intoleraní a suchou pokožku hlavy, belzusláfotvých šamponů a tak dále.


Díky obchodu nopooshop.cz se ke mně dostal opravdu velký balík produktů, které místo šamponu a kondicionéru, nebo různých masek a neoplachovacích sprejů můžete používat. Dnes Vám napíšu jako první mou zkušenost s jíly, s těmi jsem totiž začala. Jíly jsem zvolila jako první neboť jak víte je moc ráda používám jako pleťové masky a dobře tedy vím, že umí pleť čistit a zbavit nečistot.

První věc je tedy připravit si mističku a něco na zamíchání, nemělo by to být kovové. Používám obyčejný keramický hrníček a dětskou plastovou lžičku. Směs vody a jílu tvořím podle oka a poprvé jsem si jí namíchala málo. Někdo doporučuje kašičku, já mám raději řidší konzistenci. Nejdříve jsem ji na vlasy aplikovala pomocí prstů, což mi moc dobře nešlo a nedostala jsem se na určitá místa na temeni hlavy. Podruhé jsem si směs vložila do starší ampulky po vlasové vodě, jenž má takový ten špičatý aplikátor a tím mi šla směs aplikovat výborně. Co si budeme povídat, dělá to trošku bordel, ale po nějaké době jsem se naučila jej dělat co nejmenší. Jíl většinou nenanáším do délek vlasů, ale někdy ano a občas směs nanesu i na pleť. Na vlasech jíly nenechávám působit moc dlouho, většinou je do pěti minut smývám. Díky tomu, že směs je řidší mi přijde, že jde smýt naprosto parádně. Poprvé jsem se bála, že bahno nikdy nevymyju, ale opak byl pravdou, smývala jsem stejně dlouho, jako běžný šampon. Pak do vlasů již nic neaplikuji a vlasy nechám přirozeně uschnout, popřípadě občas lehce profouknu studeným vzduchem vlasovou pokožku. Překvapilo mě ale, jak velké množství jílu musím použít a to je podle mě negativním faktem. Tedy produkty velmi rychle ubývají a levné zrovna nejsou. Balení jak vidíte nejsou nejkrásnější, ale za to jsou uzavíratelné pytlíky praktické, vidíte do nich, jíl se dobře nabírá a skladuje. Ceny se liší podle jednotlivých druhů a především množství, avšak pohybují se okolo 50 - 100 Kč za 100 gramů.

Obdržela jsem jíl zelený, bílý, marocký a bentonitový. Každý tento typ jílu je odlišný a já si popravdě myslela, že budou mít účinky na vlasy stejné. Spletla jsem se. Mým nejoblíbenějším jílem k mytí vlasů se stal marocký jíl aneb Ghassoul. Tento marocký jíl obsahuje vysoký obsah přírodního křemíku, draslíku a vápníku. Je mimořádně bohatý na minerály a jako léčivý produkt se využívá již od 14. století. Hned po prvním umytí mě přakvapilo, že vlasy nejsou tak krepaté, jak bych čekala. Naopak, po řádném vysušení, které trvá nějakou tu hodinu byly vlasy opravdu hezké. Samozřejmě mé suché a vlnité vlasy nejsou tak nádherné, jako po proteinovo-silikonové vlasové masce, ale jsou opravdu krásné jak jen to jejich aktuální velmi prořídlý stav dovoluje. Druhým nejoblíbenějším jílem k mytí vlasů je jíl zelený, jenž používám už nějaký rok jako čistící pleťovou masku. Tento jíl je vhodný na všechny typy pleti, umí regenerovat buňky, absorbovat toxické látky a podle mě se hodí nejvíce na mastnou pleť a pokožku s výskytem akné. U vlasové pokožky působí proti problémech s lupy a regeneruje poškozené vlasy. Po použití tohoto jílu se mi vlasy zdají trošku sušší, je vidět, že oproti marockému jílu nejspíš více čistí pokožku. Tento jíl používám na střídačku s jinými jíly a tedy ne pravidelně. Francouzský bílý jíl mě nijak nenadchnul. Je vhodný pro suchou, citlivou a podrážděnou pleť a jo to asi souhlasí, pokožku nijak nedráždil, svůj cíl splnil, ale neviděla jsem tam takový ten wow efekt jako u marockého jílu. Avšak bentonitový jíl podle mě na vlasy vůbev vhodný není. Použila jsem jej jednou a byla to naprostá katastrofa, která z vlasů nešla vymýt a zanechala na nich masný bílý poprašek. Čedič si na vlasy už nikdy nedám!


Kdybych to měla shrnout tak používání jílů k mytí vlasů mi vyhovovalo, vlasy zvláště po marockém jílu byly vážně krásné, ale můj problém s padáním vlasů tyto produkty nijak nevyřešily, avšak pokožka hlavy se s těmito produkty má báječně. Negativem je určitě delší doba mytí vlasů - musíte připravit směs, poctivě ji nanést a vymýt, pak také umýt vanu. Druhým negativem je cena, jíly nejsou levné a opravdu rychle ubývají, protože rozhodně jedna lžíce produktu na umytí hlavy nestačí. Pozitivem ale je fakt, že si vlasy myjete pomocí naprosto přírodních produktů, které ozdravují pokožku hlavy a pro intolerantní, citlivou a suchou pleť jsou to opravdu zlaté grály. Naposledy připomínám, že podle mě byl nejlepší jíl rozhodně Ghassoul, aneb jíl marocký a určitě jej doporučuji všem, kteří chtějí vyzkoušet metodu no-poo pomocí jílů. Děkuji e-shopu nopooshop, který mi poskytl opravdu velké vzorky k vyzkoušení a to nejen jílů, příště se tedy můžete těšit na mé zkušenosti s dalšími produkty k no poo metodě mytí vlasů.

Slyšeli jste o metodě no poo?

6 komentářů:

  1. O metodě jsem slyšela, ale jenom ve spojení s jedlou sodou a octem. Každopádně se mi to zdálo strašně brutální a hned jsem došla k závěru, že to musí děsně vysušovat. Pak jsem viděla nějaký produkt od Yves Rocher, ale taky jsem nezkoušela. Jíly zní zajímavě, ale já bych na to neměla nervy, když to zabere tolik času a ještě když to vyjde draho :( S jílem Ghassoul jsem zrovna dneska dodělala pleťovou masku od Avonu a byla jsem s ní spokojená, i když samozřejmě Avon tam nacpal spoustu zbytečné chemie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já právě ten ocet a sodu taky nějak nemusím, přesně jak píšeš.. :-)

      Vymazat
  2. Rhassoul jsem kdysi zkoušela. Hrozně jsem se na něj těšila, protože jsem všude četla pochvalné recenze. Nakonec mě hodně zklamal, protože mi po něm neskutečným způsobem elektrizovaly vlasy. Ale fakt šíleně :D Takže na jemné vlásky bych ho asi úplně nedoporučila, i když každý to máme stejně jinak :)

    Sladká soutěž o tělové suflé Soaphoria

    OdpovědětVymazat
  3. o metode " no poo" som počula, ale nejak nemám odvahu ju praktizovať:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře :-)