10 tipů jak zatočit s akné


Akné mě trápilo pět let, vlastně mě občas trošku potrápí pořád, ale není to nic ve srovnáním co bývalo. Za tu dobu jsem přišla na pár věcí, které musím dodržovat, aby má pleť a tím pádem i já byly spokojené.

1) Správně diagnostikujte svou pleť
Když se mé akné v 16 letech poprvé ozvalo, bylo to ve formě dvou, tří pupínků. Okamžitě jsem běžela do drogerie a koupila ty největší driáky s kyselinou salicylovou a tím jsem několikrát denně pleť potírala. Vysušila si ji a pleť začala vytvářet pravé akné, tohle trvalo rok. Pak mě napadlo koupit krémy, pro mastnou pleť samozřejmě - jinou ani mít nemůžu, protože mám pupínky a navíc se mi pleť (díky těm vysušujícím tonikům) leskne jako blázen. Asi až v osmnácti jsem přišla na to (a kosmetička mi to potvrdila), že mám pleť normální, spíše sušší. Začala jsem používat krémy na suchou pleť a musím říct, že mi ani nestačí, občas mi přijde, že za ty roky je má pleť tak dehydratovaná, že už to zpět ani nevrátím.

Pozor tedy na to! Pokud máte akné, nemusíte mít mastnou pleť! Akorát ji trápíte a tvorbu akné podporujete! 

2) Pozor na stravu a stres
Když už jsem tedy začala o svou pleť pečovat a mít ji jakž takž v pořádku, nechápala jsem, proč se mi tvoří boláčky. Prozřela jsem to až po dlohodobém pozorování. O prázdninách pleť bezchybná, 2. září to znovu začíná. Škola, "kamarádi", povinnosti. Jsem stresující se člověk a s každou mou negativní myšlenkou cítím, jak mi na čele něco vyskakuje.
Dále jsem vždy po guláši, nebo pytlíčku pendreků měla druhý den své trable. Je tedy třeba se snažit překopat jídelníček a jíst zdravě, už roky jsem neměla coca-colu, brambůrkům a alkoholu se obloukem vyhýbám. Tuně čokolády a jiným sladkostem musím dávat sbohem. Občas závidím slečnám co se tím od rána do večera mohou cpát a beztak mají pleť bezchybnou, holt příroda nadělila :-)

3) Nekontrolujte stav své pleti 16x za den
Znáte to, ráno se probudíte, běžíte k zrcadlu, jestli jich je méně - není. Před snídaní, po snídaní, nejlépe na to ještě něco napatlat, po obědě 3x, večer 8x... Ne, snažím se teď do zrcadla podívat 2x za den a nestresovat se z toho. No a co, tak tam zase je, za dva dny zmizí...
Pokud tedy vidíte pupínek, nekoukejte se na něj tak často, neřešte ho. Uvidíte, že bude mizet o mnoho rychleji. :-)

4) NESAHAT!
Jo to nípání je asi nejhorší. A víme to, že se to tím zhorší, bude jizva, strup.. Já jsem to pak už dělala i nekontrolovaně v noci, rozškrábala jsem si tvář do krve, ráno jsem s brekem chodila do školy.. Bacha na prsty! 

5) Pohlídejte si vlasy
To souvisí s předchozím bodem. Já se třeba hodně snažila zakrývat postižené partie vlasy. Ve škole jsem si s nimi hodně hrála a pořád je házela k puse, nosila je rozpuštěné i když miluji drdoly. Ofina je samozřejmostí (i když tu mít musím, protože mi jinak vlasy ani nesluší). Vlasy ale umí přenášet bakterie a pokožka se pod nimi potí, navíc si do nich saháte prsty..

6) Jste krásné!
Na to nezapomínejte a každý večer před spaním si řekněte "mám bezchybnou pleť a jsem krásná"! Jestli se tak budete cítit, stane se to skutečností..

7) Zapomeňte na něj
Tohle je pro mě nejtěžší bod, zapomenout na to co mám zrovna na tváři a s tímto bodem nejvíce bojuji. Asi každý, kdo akné trpí ví, jak je to psychicky zničující. Já kvůli tomu ztratila všechny přátele, neměla spolužáky, protože jsem nechtěla nikam chodit, společnosti se vyhýbala, schovávala obličej a radši jsem byla sama. Stále mám období a dny, kdy nechci vystrčit paty z domu, protože si myslím, jak je má pleť v šíleném stavu a stále s tím bojuji. Máte tipy jak to překonat? :-)
Pro mě asi největší zlom v tomto bodě byl přítel, před kterým chodím roky odlíčená, většinou se odličuji ihned jak přijdu domů a on mě tedy vidí, jak mě pánbůh stvořil a vidíte, stále se mnou je, nerozešel se se mnou kvůli tomu, nehnusím se mu. Něco na tom bude a to mi psychicky pomohlo..

8) Buďte v péči důslední
Pleť musíte čistit pravidelně, nezapomenout ji namazat, nevynechat. 

9) Méně je více!
Tohle platí jak v péči o pleť - krému stačí troška, lokální péči nepřehánějte, nestřídejte kosmetiku jako zběsilí, nechte ji působit, pracovat s pletí! 
A také to platí s dekorativní kosmetikou. Za ta léta jsem zjistila, že makeup spíše zvýrazňuje a pokud máte akné jako já (sem tam boláček, ne plochy pupínků) zjistíte, že je lepší používat lokálně korektor, protože si stále myslím, že makeup problematické pleti škodí, urychluje zanícení, ucpává póry atd.. Od té doby, co používám lokálně korektor se má pleť cítí lépe, nezatěžuji zdravé partie, pouze onen pupínek, který je navíc korektorem vysušen. Ať je klidně pupínek zakrytý nedokonale, pořád lepší než maskoidní vrsty makeupu.

10) Hlídejte si složení výrobků
Třeba vám nesedí silikony, konzervanty, parfemace, nějaký vitamín v krému, nebo kdo ví co a to vám dělá na tváři peklo, přitom byste akné mít vůbec nemuseli, pokud se tomuto produktu vyhnete. Obecně to často bývá alkohol a právě zmiňované silikony.

Tohle jsou mé tipy, vypozorované za nějaký ten rok a každý bod je individuální. Možná máte akné díky jednomu z nich, možná máte akné hormonální a ani důsledné dodržování "pravidel" vám nepomáhá.

Myslím, že všichni tímto postižení spolu soucítíme a víme jaké to je. Přeji všem hodně štěstí a pevné nervy! :-)
Máte vy nějaké tipy? Jaký je Vás příběh s akné? pomohlo vám něco? 

7 komentářů:

  1. To jsou dobré rady, jen kdybych se jimi řídila dříve, když mě akné taky dost trápilo...

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy, se všema s tebou souhlasím, ale hlavně s tou dvojkou, trojkou, šestkou a sedmičkou, to podle mě dělá strašně moooc, ještě víc než kosmetika snad :) Ikdyž ta je samo taky důležitá..ale ta psychická pohoda k tomu taky dost přispívá.
    A úplně to teď vidím, žádná škola, stres..a já mám pleť jak miminko( sice s flekama, ale čistou!:D)

    OdpovědětVymazat
  3. mě to trápí pořád... a pořád se s tím nemůžu přestat stresovat, vadí mi to, nesnáším to... a stále si říkám, proč zrovna já =/
    ale fajn, zkusím to příliš neřešit =D

    OdpovědětVymazat
  4. Já se furt divím, že v dnešní době, kdy lidi létají na Mars, ještě něco OPRAVDU fungujícího na akné nikdo ještě nevymyslel...:-(

    VELKÁ giveaway

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, ale ne vždy to jde vše dodržet :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře :-)