Weleda: Global Garden Event



Před týdnem jsem měla tu možnost se zúčastnit eventu pořádaným přírodní švýcarskou kosmetikou Weledou k jejich kampani Global Garden. Až z Austrálie k nám do Prahy přijela Lauren Doolan, blogerka, která se v březnu vydala na svou cestu po 11 zemích světa, ve kterých Weleda působí a má své zahrady, pobočky, nebo projekty získávání surovin. Tématem, kterým se Lauren zabývá je biodynamické zamědelství, jenž se nám rozhodla, v Kavárně co hledá jméno, představit. 


Také jsme si ale mohli vyzkoušet třeba nové produkty na opalování, které jsem si oblíbila hned na první namazání. Ovoněla jsem taktéž svou nejoblíbenější březovou řadu bojující proti celulitidě.


Biodynamické zemědělství jé obsáhlé téma, které by se však dalo shnout do jednoduchého spojení. "Méně chemických látek v půdě, znamená méně chemických látek v lidském těle." Biodynamické zemědělství reprezentuje systém založený na hlubokých hodnotách, usiluje o uzdravení naší planety s pomocí vědomého přístupu. Příroda si totiž dokáže pomoci sama, ale je nutné zemědělství obohatit o jakýsi filozofický i spirituální rozměr. Cílem je vytvořit ekologickou, sociální a ekonomickou udržitelnost. Hlavní myšlenkou je přírodě vrátit více, než si od ní bereme. Spolupracovat s přírodou, ne proti ní. Biodynamické zemědělství je dalším krokem organického pěstování. Plodiny z biodynamického zemědělství jsou zdravější a to díky vyšší kvalitě zemědělských postupů. Ačkoliv může tento typ zemědělství působit alternativně, je důležité si uvědomit, že se naopak jedná o druh pěstování, které používali naši předci. Bez pesticidů, umělých hnojiv a antibiotik. Pokud přírodě pomůžeme, umí se škůdci bojovat sama. Není divu, že se do biodynamického pěstování zapojilo již více jak 50 zemí světa a tato metoda je více a více na vzestupu. 



Více jsme se pak zaměřili na včely, bez kterých bychom neměli třeba oblíbenou čokoládu, kávu, ani mé milované třešně! Avšak jejich význam je důležitější, než mi jen dopřávat dobrůtky. Opylování je životně důležitým procesem i pro člověka, protože bez něj se rotliny nemohou rozmnožovat. Včel je méně a méně a to kvůli varroáze, nemoci, kterou způsobuje jeden typ roztoče. Také včeličky ničíme používáním pesticidů, monokulturním pěstováním a změnami klimatu. Můžeme včelkám pomoci třeba postavením včelího hotelu, který je pomocníkem včel samotářek, které hledají místo k nakladení vajíček. Pokud se tedy chcete stát včelařem, nemusíte nutně bydlet na venkově, včelkám se totiž daří i v městských oblastech poblíž parků a zahrad. Na tomto eventu jsem se naučila postavit Bee B&B Hotel, který zvládnout postavit i malé děti, je to tak jednoduché! Stačí dřevěná bedýnka, jejíž dřevo však nesmí být chemicky ošetřené. Pak tento box naplníme dutými přírodními materiály. včelky samotářky milují rustikální interiér a útulná zákoutí. Stejně jako my na dovolené rádi navštivujeme krásná místa v přírodě, včelky jsou na tom podobně. Ještě bych vám ráda sepsala tipy, které včelkám pomáhají: řízkujte se sousedy, podpoříte biologicky rozmanité prostředí, které je nezbytné pro včelí imunitní systém, nepoužívejte sekačku, dáte tak včelám květy po delší dobu, vybírejte rostliny, které kvetou vícekrát za rok a nechte kvést volně rostoucí bylinky. Hlavně mějte svou zahrádku rádi!




Celá událost se konala na krásném místě s krásnými lidmi a Lauren dokázala vytvořit opravdu příjemnou atmosféru. Ačkoliv pochází z opačného konce zeměkoule, měla jsem pocit, jako bych ji znala věčnost. Po zajímavé prezentaci toho, co Lauren v jednotlivých zemích zažila nás čekalo příjemné občerstvení a stavba včelích hotelů, kterou jsem si užila a nemohu se dočkat, až svůj domeček umístím na přítelovu zahrádku. Děkuji za pozvání a báječné dopoledne!


2 komentáře:

Děkuji za vaše milé komentáře :-)